- Офіційні дистриб'ютори
- Контакти
-
YaraVita BIOTRYG - біостимулянти
-
-
YaraVita BIOTRYG - біостимулянти
Картопля - Ключові факти
В даний час у багатьох країнах практично неможливо вирощувати високі урожаї картоплі для кожного із господарських призначень. Перед сільгоспвиробниками повстають серйозні критерії якості, які встановлює окремий кінцевий споживач. В результаті для виробників починаються фінансові втрати або - у гіршому випадку - покупець взагалі відмовляється від усього урожаю.
Саме тому вся програма вирощування картоплі - від вибору сорту, схеми посадки і агротехнології, до її сушіння та зберігання - націлена на отримання високого урожаю, якість якого цілком відповідає ринковим вимогам.
Для споживача першорядне значення має якість бульб з точки зору їх зовнішнього вигляду та можливостей для кулінарної обробки. Звичайно, багато залежить від вибору сорту, але ще одним важливим чинником є спосіб вирощування картоплі.
Для споживчого ринку ранньої картоплі важливо, щоб бульби були однаковими за формою та розмірами (4,5 - 8 см), із здоровою шкіркою та відсутністю будь-яких захворювань чи плям на поверхні. Також важливим є вміст сухої речовини, оскільки бульби із вмістом сухої речовини вище 18-20% більш вразливі до поверхневого травмування та можуть розварюватися в процесі варіння.
Об'єми продажу фасованої якісної картоплі неухильно зростають. Більш дешеві сорти картоплі продаються на вагу або фасуються в споживчу тару.
Картопля з білою шкіркою
Картопля з червоною шкіркою
Картопля для переробки повинна мати однакову форму, стандартний розмір та рівномірну якість по всій бульбі.
Для виробництва смаженої картоплі у вигляді хрусткої соломки чи високоякісних картопляних чіпсів також потрібен великий відсоток сухої речовини. При переробці картоплі застосовується стандартна шкала кольорів для досягнення стійкого кольору смаження. Раніше у більшості контрактів на поставку картоплі вказувався мінімальний вміст сухої речовини у 18%. Зараз же перевага надається картоплі із вмістом сухої речовини близько 20-25%.
Вміст деяких видів цукру, зокрема редукуючого, також повинен бути низьким для того, щоб в процесі термічної обробки картопля у вигляді соломки чи картопляних чіпсів не набула темного кольору. У контрактах на постачання картоплі, як правило, вказується прийнятний рівень редукуючого цукру.
Технологи, як правило, застосовують штрафні санкції згідно умов контракту за отримані збитки в результаті наявності плям, синців, уражень шкідниками, недозрілих ділянок, розтріскування перезрілих бульб і т.п. Стандартний контракт обумовлює максимальний обсяг пошкодженої картоплі як 5% від загальної ваги, тобто близько 1 кг на 25 кг. зібраних бульб.
Надмірний вміст азоту та висока кількість редукуючого цукру змінюють колір картоплі на коричневий при смаженні
Належний колір обсмаженої картоплі є дуже важливою характеристикою
Картопля є одним із найбільш важливих джерел виробництва крохмалю у всіх країнах світу. При цьому дуже важливо вибрати правильний сорт картоплі. Так, наприклад, у Німеччині використовуються сорти із вмістом крохмалю, що перевищує 13%. Чим вищий вміст крохмалю, тим менше відходів при переробці картоплі. Бульби картоплі містять крохмаль у вигляді гранул різної форми та розмірів (1-11 мкм при розмірах гранул крохмалю зернових культур у 0,5-4 мкм), а також мають високий вміст фосфору. Якість крохмалю безпосередньо впливає на кінцеві властивості крохмальної пасти, зокрема на її в'язкість.
Урожайність та якість будь-якої культури у великій мірі залежить від якості та здоров'я насіння. Щоб переконати сільгоспвиробників у високій якості придбаного ними насіння, у певних країнах воно виробляється згідно вимог так званої «Схеми класифікації насіння».
Насіннєва картопля повинна складатись із невеликих, добре сформованих бульб діаметром 30-55 мм. У випадку використання різаних насіннєвих бульб слід застосовувати фунгіциди для зниження ризику захворювань картоплі.
Азія та Океанія