Основи живлення

Правильний баланс між макро- та мікроелементами має важливе значення для отримання найкращих результатів при вирощуванні цибулі або часнику.

Макроелементи

Азот

Азот - це поживна речовина, необхідна у великому обсязі, щоб максимально збільшити ріст та врожайність. Пікова потреба виникає при появі пізнього листя, а основне поглинання його відбувається раніше, ніж інших макроелементів.

Macronutrient removal

Потреба в ньому складає - 3кг/т цибулин. Для порівняння, салатна цибуля, яку збирають ще зеленою, вимагає більшої кількості азоту.

Macronutrient removal

Оскільки цибуля має неглибоке коріння, щоб задовольнити потреби росту, вона потребує високих доз азоту. Тому для забезпечення максимального збільшення поглинання та зменшення потенційних втрат поживних речовин з ґрунту добрива слід застосовувати часто та невеликими дозами під час раннього росту. Більшість азоту, що поглинається цибулею, знаходиться в цибулині.

Nutrient distribution

Однак важливо уникати надмірного застосовування азоту, особливо для городньої цибулі, оскільки це може призвести до затримки дозрівання, пом'якшення цибулини та її гниття під час зберігання.

Кальцій

Кальцій також необхідний у відносно великому обсязі - приблизно 0,8 кг/т. Пікові потреби залежать від вмісту калію, вони досягають максимуму при формуванні цибулини та ранньому рості. Хоч цей елемент особливо важливий для розвитку листя, його порівняно невелика кількість, що знаходиться в цибулині, відповідає за її щільність та якість зберігання врожаю. Аналогічно азоту, оскільки кальцій відіграє важливу роль у достатньому рості листя, його винос відбувається під час збирання зеленого врожаю, наприклад, салатної цибулі та порею.

Сірка

Винос сірки є низьким - приблизно 10% від показника кальцію. Пікове поглинання відбувається на пізніших стадіях дозрівання цибулини. Таким чином, ранній врожай або обмежене внесення сірки в ґрунт з її низьким вмістом призведе до формування солодшої цибулі. З цієї ж причини рослини, зібрані раніше, наприклад, салатна цибуля, менше поглинають сірки та є менш пекучими.

Магній

Ця культура споживає небагато магнію. Пік поглинання припадає на відносно пізній період.

Фосфор

Більшість фосфору поглинається на ранній стадії розвитку рослини, щоб забезпечити добрий ріст коріння та сприяти укоріненню. Понад 70% засвоєного фосфору знаходиться в цибулині. Удобрення полягає у застосуванні фосфоровмісних добрив перед посадкою або в якості стартового добрива.

Калій

Калій також необхідний у великому обсязі. Винос його з рослини становить 2 кг/т. Пікове споживання калію відбувається пізніше, ніж азоту, під час наливу цибулин. Внесення калію, як правило, супроводжується регулярним його внесенням протягом усього сезону. Більшість калію, що поглинається рослиною, зосереджується в листках. Ось чому винос цього елементу з салатної цибулі є вищим.

Мікроелементи

Хоча для забезпечення врожайності та якості цибулі необхідно набагато менше мікроелементів, їх правильний баланс має суттєве значення. Всі мікроелементи відіграють важливу роль у вирощуванні розсади та розвитку листків. Без чого ріст сповільнюється, а врожайність скорочується. Аналіз тканин листя для оцінки потреб у мікроелементах дозволить правильно діагностувати та ліквідувати їх нестачу і забезпечити максимальну врожайність цибулі.

micronutrient removal

Бор

Бор - один з основних мікроелементів, потрібний у найбільшій кількості після заліза. Він впливає на врожайність та якість.

Мідь

Хоч потреба у міді є незначною, вона впливає на якість шкірки та її забарвлення.

Залізо

Залізо - це поживна речовина, необхідна у великій кількості для вирощування цибулі.

Цинк

Цинк відіграє важливу роль у проростанні насіння.