- Офіційні дистриб'ютори
- Контакти
-
YaraVita BIOTRYG - біостимулянти
-
-
YaraVita BIOTRYG - біостимулянти
Підвищення якості кісточкових
Показник TSS (або вміст цукру) вимірює та включає в себе вуглеводи, органічні кислоти, білки, жири та мінерали, що містяться у плодах. Він представляє 10-20% від ваги свіжого плоду і збільшується по мірі достигання плоду і появи солодкого смаку.
В процесі достигання плодів відбувається розпад кислот, що містяться у кісточкових культурах, підвищується вміст цукру, а відношення цукру до кислоти зростає. Висока кислотність, що є звичним явищем для недостиглих плодів, зумовлює кислий смак. І навпаки, у перестиглих плодів дуже низька кислотність, тому характерного смаку у них немає .
Для фермера дуже важливо визначити і вирощувати плоди з прийнятним TSS та рівнем кислотності. Відношення TSS до вмісту кислоти - це ключова характеристика, що визначає смак, текстуру сегментів плоду та відчуття їх на дотик. Воно зумовлює типовий смак багатьох плодових культур. Воно також є показником придатності для продажу та органолептичної стиглості.
Відповідні програми підгодовування культур допомагають утримувати необхідний баланс показників TSS та кислотності у плодах.
Азот
Збільшення живлення азотом може підвищити кислотність плодів і вміст вітаміну С.
Проте надмірна кількість азоту може послабити забарвлення плодів та зменшити вміст TSS. Це зумовлене підвищенням врожайності та збільшенням розміру плодів, внаслідок чого відбувається зниження TSS у плодах.
Калій
Калій відіграє ключову роль у покращенні TSS та вмісту цукру у плодах.
Калій також підвищує вміст органічних кислот у плодах. Це, в свою чергу, може знизити відношення TSS до вмісту кислоти. Отже, правильне живлення калієм є важливою умовою для досягнення оптимального відношення TSS до вмісту кислоти, що забезпечує хороший смак і запах свіжих плодів.
Кальцій
Кальцій можна використовувати для коригування відношення TSS до вмісту кислоти у плодах, оскільки він збільшує TSS і впливає на смак і запах.
Залізо
Залізо, врожайність і градуси по аерометру Брікса
|
% Брікс1 |
Плоди/500 г2 |
Середня вага3 |
Контроль |
21,9 |
63 |
25,6 |
Ferrichel 100 |
23,2 |
45 |
30,9 |
ДЖЕРЕЛО: Bureau Interprofessionnel du Pruneau - Phosyn -1997
Застосування заліза також може підвищити відношення TSS до вмісту кислоти. Залізо ефективно підвищує вміст цукру у плодах. Випробування, під час яких сливи оприскували розчином комплексних сполук заліза, показало підвищення у плодах з дефіцитом заліза.
Азія та Океанія